Kasja1986

Kasja1986

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 173]

Baranek wielkanocny

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Podczas Świąt zostają się czasem resztki ciasta drożdżowego za mało na drugą babkę, za dużo na jedną. W takich sytuacjach polecam zrobienie tej prostej dekoracji w kształcie baranka.

Baranek wielkanocny Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Baranek wielkanocny

 

  • kawałek ciasta drożdżowego np. z tego przepisu https://gotujmy.pl/babka-wielkanocna,przepisy-babki-przepis,212292.html lub kruchego z tego przepisu https://gotujmy.pl/tarta-wiosenna-idealna-na-swieta,przepisy-szparagi-przepis,212571.html - ciasto ma być wielkości pięści
  • łyżeczka kakao rozpuszczonego w ciepłej wodzie
  • łyżeczka soku z buraka
  • trochę białego lub żółtego lukru (z kurkumą)

Sposób przygotowania:

Baranek wielkanocny
Na kartce papieru rysujemy baranka. Wycinamy go (przykład na zdjęciu). Ciasto drożdżowe cienko wałkujemy, przy pomocy szablonu wycinamy kształt baranka. Z odciętych resztek ciasta, odrywamy małe kawałeczki i robimy z nich futerko. Sokiem z buraka malujemy chorągiewkę. Rozpuszczonym kakao malujemy kopytka, uszka trzon chorągwi i lekko pyszczek (nie czekałam, aż ciasto wyrośnie by nie zatraciło kształtu baranka, bo i tak ma on służyć głównie dekoracji). Baranka pieczemy około 15 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C. Po upieczeniu żółtym lub białym lukrem na chorągwi malujemy krzyż. Gotowe;) 
Baranek wielkanocny
szablon baranka, na kartce papieru rysujemy baranka, następnie go wycinamy
Baranek wielkanocny
Baranek przygotowany do pieczenia, zabarwiony kakao i sokiem z buraka