kiwi

kiwi

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 1064]

Baranek wielkanocny

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Baranek pysznee na wielkanocny :)

Baranek wielkanocny

Składniki:

Baranek wielkanocny

 

  • jajka 4 całe
  • masło 20 dag
  • mąka krupczatka 15 dag
  • cukier 15 dag
  • mąka ziemniaczana 5 dag
  • proszek do pieczenia 1 łyżeczka
  • rum 1 łyżka
  • sok i skórka otarta z 1 cytryny
  • wiórki kokosowe
  • cukier puder

Sposób przygotowania:

Baranek wielkanocny
Masło utrzeć z cukrem i żółtkami, dodać krupczatkę i mąkę ziemniaczaną, rum, sok i skórkę otartą z cytryny, proszek do pieczenia. Wymieszać i połączyć z ubitymi na sztywno białkami. Wlać do formy w kształcie baranka i upiec w temp 170 C. przez 45 minut. Przestudzone ciasto polać lukrem (sok z cytryny utarty z cukrem pudrem) i gęsto posypać wiórkami kokosowymi.