Babciagramolka

Babciagramolka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2812]

Barowa kapusta według Babci Ani

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 5/5 głosów: 6

Potrawa rodem z PRL-u. Podawana we wszystkich barach dworcowych. Niby takie nic ale w wersji domowej po prostu pycha. Nie wiem jak to było robione w wersji żywienia zbiorowego ale przepis Babci używam do dziś.

Barowa kapusta według Babci Ani

Składniki:

Barowa kapusta według Babci Ani

 

  • 1/2 główki białej kapusty ( ok. 1 kg )
  • 30 dag kiełbasy ( podwawelska, śląska lub podobna)
  • 6-7 dag masła ( 1/3 kostki)
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1/2 łyżki cukru
  • pieprz czarny mielony do smaku ( lub ziołowy)
  • 9 dag koncentratu pomidorowego 30 % ( mały słoiczek)
  • 3/4 szklanki wody
  • odrobina octu ( soku z cytryny lub kwasku cytrynowego ) do smaku

 

Sposób przygotowania:

Barowa kapusta według Babci Ani
Z kapusty wyciąć głąb. Poszatkować w cienkie paski jak do kiszenia . W garnku rozpuścić masło . Wsypać na masło pokrojoną kapustę i na małym gazie dusić mieszając aż zmięknie. Podlać wodą i dusić 20 minut. Kiełbasę pokroić w pół plasterki i dodać do kapusty. Dołożyć koncentrat pomidorowy i dusić jeszcze 10 minut. Zasypać mąką i gotować 2 minuty mieszając by mąka straciła smak surowizny i zagęściła potrawę. Doprawić do smaku solą, pieprzem , cukrem i octem ( sokiem z cytryny lub kwaskiem cytrynowym). * Podaję z ziemniakami puree lub pieczywem. ** W kuchni ,, barowej" kapusta pewnie była zakwaszana octem. Nie pamiętam jak robiła to Babcia . Ja nie lubię octu więc zakwaszam sokiem z cytryny. *** Czasem gdy kapusta wyszła za rzadka zagęszczało się ją mąką.