Sposób przygotowania:
Barowa kapusta według Babci Ani
Z kapusty wyciąć głąb. Poszatkować w cienkie paski jak do kiszenia . W garnku rozpuścić masło . Wsypać na masło pokrojoną kapustę i na małym gazie dusić mieszając aż zmięknie. Podlać wodą i dusić 20 minut. Kiełbasę pokroić w pół plasterki i dodać do kapusty. Dołożyć koncentrat pomidorowy i dusić jeszcze 10 minut. Zasypać mąką i gotować 2 minuty mieszając by mąka straciła smak surowizny i zagęściła potrawę. Doprawić do smaku solą, pieprzem , cukrem i octem ( sokiem z cytryny lub kwaskiem cytrynowym). * Podaję z ziemniakami puree lub pieczywem. ** W kuchni ,, barowej" kapusta pewnie była zakwaszana octem. Nie pamiętam jak robiła to Babcia . Ja nie lubię octu więc zakwaszam sokiem z cytryny. *** Czasem gdy kapusta wyszła za rzadka zagęszczało się ją mąką.
2milutka