Sposób przygotowania:
Bigos z dodatkiem suszonej śliwki
Kapustę jeśli jest grubo pokrojona można posiekać a jeśli jest mocno kwaśna lekko przepłukać. Potem kapustę przełożyć do garnka, zalać wodą i podgotować. W drugim garnku umieścić umyte mostki, zalać wodą i ugotować do miękkości, gdy się zagotują dodać sól do smaku, ziele i liść laurowy. Ugotowane mostki przestudzić i obrać mięso. Grzyby namoczyć w osobnym naczyniu w ciepłej wodzie, potem je podgotować. Cebule i czosnek obrać, pokroić w kostkę. Łopatkę po umyciu i osuszeniu pokroić w sporą kostkę, kiełbasę tak samo pokroić w kostkę. Ugotowaną kapustę przestudzić, odlać część wody, dolać potrzebną ilość wywaru z mostków, liście laurowe, ziele i jałowieć. Potem dodać grzyby ( można też dolać trochę wody z gotowania grzybów ). Mięso podsmażyć z cebulą, potem podsmażyć boczek i kiełbasę. Garnek z kapustą postawić na ogniu i dalej gotować. Dodać podsmażone mięso i śliwki ( można dać później ale ja wolałam aby się rozgotowały i pozostał ich smak ), potem dodać boczek i kiełbasę i dalej gotować około 15 minut. Potem dodać resztę przypraw i koncentrat oraz mięso z mostków i bigos gotować na małym ogniu około godziny od czasu do czasu mieszając. W razie konieczności podlać wywarem i jeszcze doprawić. Gotowy bigos odstawić do wystudzenia a potem znowu go zagotować i ewentualnie doprawić. Na trzeci dzień znów bigos zagotować. Część bigosu można przełożyć do słoików a część zjeść na bieżąco. Bigos im więcej razy odgrzewany tym będzie lepszy. ( mój jest trzy dniowy )