zielonykoralik

zielonykoralik

Szef Kuchni
[Przepisów: 62]

Barszcz biały na króliku

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Przepis na pyszny Wielkanocny biały barszcz z królikiem na śmietanie. Idealny dla całej rodziny do podania.

Barszcz biały na króliku

Składniki:

Barszcz biały na króliku

 

Sposób przygotowania:

Barszcz biały na króliku
Rozpoczynamy od pokrojenia królika na porcje. Wrzucamy do wody i gotujemy. Gdy zacznie się gotować ściągamy szumowiny i przykręcamy gaz. Teraz ma powoli bulkotać. Wrzucamy obraną marchewkę, pietruszkę i przyprawy z liściem. Gotujemy aż królik będzie miękki. Mniejwięcej po 2 h wlewamy biały barszcz i podkrecamy gaz. Gdy zacznie się gotować wlewamy roztrzepaną śmietanę z mąką. Mieszamy i czekamy aż się zagotuje. Dodajemy majeranek. Wyłączamy. Można podać z grzankami.