Tradycyjny barszcz biały jest serwowany na polskich stołach podczas świąt Wielkiej Nocy. To potrawa staropolska, która zachwyca swoim kwaskowym posmakiem z wyraźnym akcentem czosnku i majeranku.
W większości przygotowywana na bazie esencjonalnego wywaru mięsnego, w którym gotowała się świąteczna szynka. Idealnym dodatkiem jest biała kiełbasa, która wraz z suszonymi grzybami jest zaparzana, uwalniając aromatyczną mieszankę.
Gotowy smak możemy zakwasić na dwa sposoby – używając kwasu ogórkowego lub kapuścianego. Najczęściej doprawiany spora ilością pieprzu, czosnku, majeranku oraz ziela angielskiego nie ustępuje miejsca żurkowi staropolskiemu.
Klasycznie podawany z białą kiełbasą i jajkiem na twardo, przez niektórych zabielany kwaśną śmietana, dla złagodzenia smaku. W regionie Małopolski najczęstszym dodatkiem do barszczu jest pokrojony w kawałeczki chudy twaróg, który podkreśla kwaskowaty smak , a na Kujawach pojawiają się drobne, ziemniaczane kluseczki, co czyni zupę bardziej sycącą.
Zapraszamy do skorzystania z przepisów na wyśmienite barszcze przygotowywane na naturalnych składnikach.
Gotowy smak możemy zakwasić na dwa sposoby – używając kwasu ogórkowego lub kapuścianego. Najczęściej doprawiany spora ilością pieprzu, czosnku, majeranku oraz ziela angielskiego nie ustępuje miejsca żurkowi staropolskiemu.
Klasycznie podawany z białą kiełbasą i jajkiem na twardo, przez niektórych zabielany kwaśną śmietana, dla złagodzenia smaku. W regionie Małopolski najczęstszym dodatkiem do barszczu jest pokrojony w kawałeczki chudy twaróg, który podkreśla kwaskowaty smak , a na Kujawach pojawiają się drobne, ziemniaczane kluseczki, co czyni zupę bardziej sycącą.
Zapraszamy do skorzystania z przepisów na wyśmienite barszcze przygotowywane na naturalnych składnikach.