mimika

mimika

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 123]

Barszcz botwinkowy

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Zupa dla amatorów buraczków

Barszcz botwinkowy

Składniki:

Barszcz botwinkowy

 

Sposób przygotowania:

Barszcz botwinkowy
Opłukać kości, oczyścić i lekko posolić. Ugotować wywar. Kiedy wywar podgotuje się, dodajemy opłukane mięso, przyprawy i jeszcze raz wszystko gotujemy. Buraki opłukać razem z listkami i pokroić na grube paski. Ugotować w lekko zakwaszonej wodzie. Włożyć do wazy z wywarem. Ugotowane jaja kroimy na cztery i wkładamy do wazy. Koper płuczemy, siekamy, wkładamy do wazy. Ogórka cienko obieramy, kroimy w talarki i wkładamy do wazy. Wywar z warzyw i kości odcedzamy i odtłuszczamy. Zaprawiamy śmietaną i mąką. Gotujemy. Zupę wlewamy do wazy, dodajemy kwas ogórkowy, troszkę cukru i ewentualnie troszkę solimy do smaku. Studzimy. Śmietanę ubijamy i na każdy talerz po nalaniu barszczu dodajemy po 2 łyżki śmietany.