marietta

marietta

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 2157]

Barszcz burakowy jarski.

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 3/5 głosów: 1

Przyrządzić barszcz na bazie buraków,grzybów,kwasu buraczanego i włoszczyzny,gotować z godzinę,przecedzić wywar przez sito,doprawić

Barszcz burakowy jarski.

Składniki:

Barszcz burakowy jarski.

 

  • 1,1/2 l.wody,
  • 50 dkg.buraków,
  • 25 dag.włoszczyzny,
  • 1 dkg.grzybów suszonych,
  • 1/4-1/2 l.kwasu burakowego,
  • ząbek czosnku,
  • sól,
  • cukier,
  • pieprz.

Sposób przygotowania:

Barszcz burakowy jarski.
Namoczone grzyby i włoszczyznę zalać wodą,osolić i powoli gotować,dodać zrumienioną cebulę.Osobno upiec lub ugotować w
łupinach dobrze wyszorowane,opłukane buraki..Gdy są miękkie,od-
-cedzić,zetrzeć na grubej tarce,włożyć do przecedzonego wywaru i
zagotować.Barszcz przyprawić do smaku roztartym czosnkiem,cukrem i pieprzem.Podawać z fasolą perłową,lub "jaś",jajami na twardo czy też kaszą gryczaną.

Tagi:

jarski buraki