pacpaw

pacpaw

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1427]

Barszcz czerwony

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 2

z pulpecikami wieprzowymi

Barszcz czerwony

Składniki:

Barszcz czerwony

 

  • 4 sztuki buraki czerwone,
  • 200 ml zakwas buraczany,
  • 1 litr bulion warzywny (może byc z kostki),
  • ziele angielskie,
  • liść laurowy,
  • 400 g mięso mielone wieprzowe,
  • przyprawa do mięsa mielonego,

 

Sposób przygotowania:

Barszcz czerwony
Mięso mielone wyrabiamy z przyprawa do mięsa mielonego i formujemy pulpeciki wielkości orzecha włoskiego. Gotujemy je w wodzie z dodatkiem kostki rosołowej 15 min. Dwa buraki obieramy i wrzucamy całe do bulionu, przyprawiamy liściem, zielem i gotujemy ok. 20 min. Pozostałe buraki trzemy na tarce i dodajemy do gotującej się zupy. Dolewamy zakwas buraczany i gotujemy do chwili, gdy starte buraki będą miękkie. Całe buraki usuwamy z zupy, na talerz kładziemy pulpeciki i zalewamy ciepłym barszczem.