Sposób przygotowania:
Barszcz czerwony z kiszonym ogórkiem
Ziemniaki pokroić w kostkę, marchewkę w plasterki , cebulę i por w pół plasterki .Pokroić 2 buraczki w cienkie słupki , a 1 utrzeć na tarce jarzynowej . Przełożyć do garnka porcję rosołową , ziemniaki, marchew, buraczki , cebulę , por i pietruszkę i seler .Zalać wodą .Dodać kostki bulionowe .Gotować przez godzinę. Wyjąć porcję rosołową , seler i pietruszkę . Obrać mięso ( odrzucić skórki i kości ) i włożyć do zupy razem z utartymi na tarce jarzynowej ( grube oczka ) kiszone ogórki . Mąkę rozprowadzić kilkoma łyżkami zimnej wody i wlać do zupy. Zagotować. Doprawić do smaku barszczem w proszku, mielonym pieprzem , majerankiem .Dodać śmietankę . Podawać posypane natka pietruszki . Przepis doskonale się sprawdza gdy zostaje nam z poprzedniego dnia trochę rosołu, mamy zawekowane , utarte buraczki ( takie na surówkę ) i zakiszone ogórki. No chyba , że komuś tak posmakuje , że ma ochotę gotować go specjalnie od podstaw ( tzn. rosół , buraczki ).Zestawienie buraczków z kiszonym ogórkiem doskonale sprawdza się w surówkach , a i w tej zupie moim zdaniem również . Dawno temu już wstawiałam ten przepis na kilku stronach - trochę go poprawiłam - wydaje mi się ,że na lepsze .
wedith1
Natala1210