Sposób przygotowania:
Barszcz czerwony z soczewicą
Buraki umyć, przełożyć do garnka, zalać wodą i ugotować do miękkości. Następnie buraki odcedzić, ostudzić, obrać ze skórki i zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Kości od schabu umyć, przełożyć do garnka, zalać ok. 3 litrami wody i zagotować. Tuż przed momentem wrzenia zebrać szumowiny. Marchewki i pietruszkę obrać, pokroić w półplasterki. Seler obrać, zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Warzywa dodać do wywaru, dodać też trochę soli i pieprzu. Można też dodać pokrojony por, ja akurat nie miałam. Gotować ok. 10-15 minut. Ziemniaki obrać, umyć, pokroić w niezbyt dużą kostkę. Ziemniaki dodać razem z soczewicą do zupy. Gotować do miękkości wszystkich warzyw. Do zupy dodać buraczki, ocet i cukier, wymieszać, ponownie doprowadzić do wrzenia. Zupę doprawić do smaku przyprawą uniwersalną.