Mysiunia

Mysiunia

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1806]

Barszcz czerwony z suszonych buraków

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 3

Buraki po zagotowaniu w wodzie ładnie pęcznieją i smakują jak świeże i młode buraczki.

Barszcz czerwony z suszonych buraków Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Barszcz czerwony z suszonych buraków

 

Sposób przygotowania:

Barszcz czerwony z suszonych buraków
Do garnka wsypujemy suszone buraczki, zalewamy je zimną wodą i nastawiamy na gaz. Po 10 minutach od zagotowania wlewamy żurek (zakwas) i doprawiamy całość do smaku solą oraz pieprzem. Pod koniec gotowania wlewamy zahartowaną śmietankę, mieszamy i gotujemy jeszcze 2 minutki. Zupę wraz z buraczkami nalewamy na talerz. Jajka ugotowane na twardo obieramy i kroimy w kostkę – posypujemy nimi barszcz, na koniec dekorujemy zupę drobno posiekanym koperkiem i podajemy.
Barszcz czerwony z suszonych buraków
Do garnka wsypujemy suszone buraczki, zalewamy je zimną wodą
Barszcz czerwony z suszonych buraków
Pod koniec gotowania wlewamy zahartowaną śmietankę, mieszamy