gosia47-47

gosia47-47

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 849]

Barszcz czerwony z ziemniaczkami

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

super zupa, bardzo smakuje nam

Barszcz czerwony z ziemniaczkami

Składniki:

Barszcz czerwony z ziemniaczkami

 

  • 3 duże buraczki
  • pół marchewki
  • pół cebuli
  • kość wieprzowa
  • 1,5 litra wody
  • 1 kg ziemniaków
  • kubeczek śmietany 18 proc.
  • kucharek
  • 2 łyżki octu
  • szczypta soli
  • szczypta cukru
  • 4 pęty kiełbasa śląska

Sposób przygotowania:

Barszcz czerwony z ziemniaczkami
Buraki obrać, pokroić w grubą kostkę, dać do garnka, polać octem, posypać solą, cukrem, zalać 2 szklankami wody, gotować ok. 10 minut. W osobnym naczyniu ugotować wywar: kość wieprzową zalać litrem wody. Dodać pokrojoną marchew i cebulę. Posolić troszkę. Gotować wywar ok. 15 minut. W dodatkowym naczyniu ugotować obrane, drobno pokrojone ziemniaki. Do wywaru wlać barszcz z ugotowanych buraków. Buraki wyrzucić. Dodać kiełbasę. Zagotować. Zatrzepać śmietaną. Przyprawić. Ugotowane ziemniaki odcedzić, dać na talerze i zalać je barszczem.