misia53

misia53

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 345]

Barszcz kresowy

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 6

Barszcz regionalny dołhobyczowski z serii pocztówek

Barszcz kresowy

Składniki:

Barszcz kresowy

 

  • Zakwas z buraków
  • 1 kg buraków ćwikłowych
  • 2 l przegotowanej letniej wody
  • 1 kromka razowego chleba

 

  • Na barszcz
  • 1,5 l wody
  • 6 buraczków z zakwasu sredniej wielkości
  • pęczek włoszczyzny
  • 1 cebula
  • 10 dkg wędzonego boczku
  • 1 szklanka fasoli "Jaś"
  • sól, pieprz

Sposób przygotowania:

Barszcz kresowy
Zakwas: Buraki umyć ,obrać, zalać przegotowaną letnią wodą, dodać kromkę chleba i pozostawić na 4 dni w słoju lub garnku w cieple przykryte ściereczką.

Barszcz:Fasolę umyć , namoczyć poprzedniego dnia. Buraczki wyjęte z zakwasu pokroić w paseczki, zalać wodą i podgotować. W trakcie gotowania dodać oczyszczoną i pokrojoną włoszczyznę i cebulę.Fasolę ugotować w wodzie w której się moczyla i przetrzeć przez siko, dodać do ugotowanych warzyw. Boczek pokroićw kostkę,zrumienić na patelni ,dodać do barszczu. Doprawić do smaku zakwasem buraczanym (ok 1 szklanki) . solą i pieprzem ,podawać z ziemniakami.