Sposób przygotowania:
Barszcz kresowy
Zakwas: Buraki umyć ,obrać, zalać przegotowaną letnią wodą, dodać kromkę chleba i pozostawić na 4 dni w słoju lub garnku w cieple przykryte ściereczką.
Barszcz:Fasolę umyć , namoczyć poprzedniego dnia. Buraczki wyjęte z zakwasu pokroić w paseczki, zalać wodą i podgotować. W trakcie gotowania dodać oczyszczoną i pokrojoną włoszczyznę i cebulę.Fasolę ugotować w wodzie w której się moczyla i przetrzeć przez siko, dodać do ugotowanych warzyw. Boczek pokroićw kostkę,zrumienić na patelni ,dodać do barszczu. Doprawić do smaku zakwasem buraczanym (ok 1 szklanki) . solą i pieprzem ,podawać z ziemniakami.
Barszcz:Fasolę umyć , namoczyć poprzedniego dnia. Buraczki wyjęte z zakwasu pokroić w paseczki, zalać wodą i podgotować. W trakcie gotowania dodać oczyszczoną i pokrojoną włoszczyznę i cebulę.Fasolę ugotować w wodzie w której się moczyla i przetrzeć przez siko, dodać do ugotowanych warzyw. Boczek pokroićw kostkę,zrumienić na patelni ,dodać do barszczu. Doprawić do smaku zakwasem buraczanym (ok 1 szklanki) . solą i pieprzem ,podawać z ziemniakami.
Jojo