Sposób przygotowania:
Barszcz szczawiowy z jajkiem
Szczaw umyć, odsączyć pokrajać.
Zagotować wodę, do wrzącej i osolonej wody włożyć opłukane kości wieprzowe, gotować.
Ugotowane kości wyjąć, dodać do wywaru szczaw, chwilę gotować.
Mąkę roztrzepać ze śmietaną, dodać odrobinę gorącego wywaru, wymieszać, wlać do szczawiu, zagotować.
Barszcz doprawić do smaku solą i pieprzem.
Jajka ugotować na twardo, obrać ze skorupek, przekroić na połowę, wyłożyć na talerze, zalać gorącym barszczem.
Podawać z pieczywem.
Zagotować wodę, do wrzącej i osolonej wody włożyć opłukane kości wieprzowe, gotować.
Ugotowane kości wyjąć, dodać do wywaru szczaw, chwilę gotować.
Mąkę roztrzepać ze śmietaną, dodać odrobinę gorącego wywaru, wymieszać, wlać do szczawiu, zagotować.
Barszcz doprawić do smaku solą i pieprzem.
Jajka ugotować na twardo, obrać ze skorupek, przekroić na połowę, wyłożyć na talerze, zalać gorącym barszczem.
Podawać z pieczywem.