Martyna12

Martyna12

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 303]

Barszcz szczawiowy z jajkiem

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Sezonowa, bardzo szybka w przygotowaniu, kwaśna zupa ze szczawiu. Na ciepło jak i również na zimno świetnie smakuje podana z ugotowanym na twardo jajkiem. Podana schłodzona w szklance będzie idealnym chłodnikiem.

Barszcz szczawiowy z jajkiem

Składniki:

Barszcz szczawiowy z jajkiem

 

  • 2 pęczki młodych liści szczawiu
  • 2 łyżki masła klarowanego
  • 3,5 l. rosołu lub bulionu
  • 500 ml. kwaśnej śmietany 18%
  • 1 łyżka mąki pszennej
  • sól, pieprz

Sposób przygotowania:

Barszcz szczawiowy z jajkiem
Szczaw dokładnie opłukać, osuszyć, pokroić drobno. Na patelni rozgrzać masło, przesmażyć szczaw.

W garnku zagotować rosół /bulion, dodać szczaw, doprawić solą i pieprzem. Gotować 5 min.

Śmietanę rozmieszać z mąką i chochlą wywaru z zupy, przelać do garnka. Gotować kolejne 2-3 minuty.

Barszcz podawać z ugotowanym jajkiem na twardo.