Di bloguje

Di bloguje

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1440]

Zupa szczawiowa

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
  • KALORIE: 230
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Zupa szczawiowa to już klasyka wśród zup. Można ją robić ze szczawiu świeżego - a tu proponuję słoiczkowy.

Zupa szczawiowa

Składniki:

Zupa szczawiowa

 

  • mięso na wywar
  • 1/2-3/4 słoiczka szczawiu (wg smaku)
  • 5-6 ziemniaków
  • 1 marchewka (duża)
  • 1 pietruszka
  • kawałek selera
  • kawałek pora
  • 2 listki laurowe
  • 2 ziarna ziela angielskiego
  • sól, pieprz
  • Dodatkowo:
  • 3-4 łyżki śmietany 18%
  • jajka gotowane na twardo (ilość wg gustu)

Sposób przygotowania:

Zupa szczawiowa
Na początku należy gotować wywar mięsny z solą, listkami laurowymi i zielem angielskim. Następnie do wywaru wrzucić uprzednio obrane, umyte i pokrojone warzywa. Całość gotować do momentu, aż warzywa będą miękkie.

Na końcu dodać szczaw i chwilkę podgotować - z 5 minut. Całość doprawić do smaku i połączyć ze śmietaną

Zupę podawać z ćwiartkami jajek ugotowanych na twardo.

Tagi:

zupy szczaw