Konczi

Konczi

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1780]

Barszcz ukraiński na botwince

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 6
         
ocena: 4/5 głosów: 7

Barszcz ukraiński jest moim ulubionym połączeniem smaków. Jadałam go w dzieciństwie u babci, później gotowała go moja mama a teraz ja ..

Barszcz ukraiński na botwince Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Barszcz ukraiński na botwince

 

  • 1 porcja rosołowa
  • 2 marchewki
  • 1 pietruszka
  • 2 pęczki botwinki młodej
  • 200 ml soku z buraków
  • 30 dag fasoli jasiek duży
  • 3 ziemniaki
  • sól i pieprz do smaku

Sposób przygotowania:

Barszcz ukraiński na botwince
Fasolę moczymy w wodzie przez minimum 12h - ja namoczyłam ją na noc. Z rana gotowałam fasolę przez 30 minut w wodzie w której się moczyła - dolałam około 2 szklanki świeżej. Porcję rosołową myjemy, wkładamy do garnka i zalewamy około 2,5l wody -0 gotujemy przez 10 minut, ściągamy szumowinę. Marchew i pietruszkę obieramy kroimy w kostkę dodajemy do wywaru i gotujemy przez 10 minut. Ziemniaki obieramy i kroimy w kostkę, przekładamy do garnka zalewamy wodą, solimy i gotujemy przez kwadrans. Botwinkę płuczemy siekamy dość drobno i dodajemy do wywaru - gotujemy 5 minut po czym dodajemy fasole i ziemniaki i zalewamy barszczem - doprawiamy solą i pieprzem, zagotowujemy, Wyłączamy grzanie i podajemy,
Barszcz ukraiński na botwince
Etap 1 na porcji rosołowej przygotowujemy wywar
Barszcz ukraiński na botwince
Etap 2 następnie dodajemy pokrojoną marchew i pietruszkę
Barszcz ukraiński na botwince
Etap 3 dodajemy botwinkę oraz ziemniaki
Barszcz ukraiński na botwince
Etap 4 na koniec doajemy fasolę i doprawiamy

Tagi:

buraki