Sposób przygotowania:
Barszcz ukraiński na botwince
Fasolę moczymy w wodzie przez minimum 12h - ja namoczyłam ją na noc. Z rana gotowałam fasolę przez 30 minut w wodzie w której się moczyła - dolałam około 2 szklanki świeżej. Porcję rosołową myjemy, wkładamy do garnka i zalewamy około 2,5l wody -0 gotujemy przez 10 minut, ściągamy szumowinę. Marchew i pietruszkę obieramy kroimy w kostkę dodajemy do wywaru i gotujemy przez 10 minut. Ziemniaki obieramy i kroimy w kostkę, przekładamy do garnka zalewamy wodą, solimy i gotujemy przez kwadrans. Botwinkę płuczemy siekamy dość drobno i dodajemy do wywaru - gotujemy 5 minut po czym dodajemy fasole i ziemniaki i zalewamy barszczem - doprawiamy solą i pieprzem, zagotowujemy, Wyłączamy grzanie i podajemy,