msewka

msewka

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 607]

Barszcz czerwony z botwiną i fasolą.

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 6

Kombinacja botwinki,barszczu ukraińskiego i czerwonego.Wyszła smaczna zupa.

Barszcz czerwony z botwiną i fasolą.

Składniki:

Barszcz czerwony z botwiną i fasolą.

 

  • ok.20 dag fasoli białej
  • pęczek botwiny (ja użyłam botwinki ze słoika,którą zrobiłam latem wg.przepisu Pyzy)
  • 1 butelka barszczu czerwonego
  • 1 łyżka majeranku suszonego
  • 1/2 łyżeczki suszonego cząbru
  • 1 mini kosteczka Knorr smażona cebulka
  • 1/2 łyżeczki czosnku granulowanego
  • 2 małe listki laurowe
  • 5 ziaren ziela angielskiego
  • 10-12 małych ziemniaków
  • 6 łyżek śmietany
  • 1 czubata łyżeczka mąki
  • sól
  • kawałek dowolnej wędzonki (ja dałam kawałki wędzonego boczku)

 

 

Sposób przygotowania:

Barszcz czerwony z botwiną i fasolą.
Fasolę namoczyć na noc,zmienić wodę i gotować do miękkości w lekko osolonej wodzie, ok.1,5 godziny.Odcedzić. Do garnka wlać ok.2 l wody,wrzucić fasolę,wędzonkę,listek laurowy i ziele angielskie. Botwinę opłukać,posiekać drobno wraz z małymi buraczkami,wsypać płaską łyżeczkę cukru i wsypać do zupy.Ew. wykorzystać gotową botwinkę ze słoiczka. Ziemniaki obrać,pokroić w kostkę,wrzucić do zupy.Doprawić majerankiem,cząbrem,mini kosteczką smażona cebulka,czosnkiem granulowanym.Gotować, aż ziemniaki będą miękkie.Wlać barszcz i zagotować.W tym czasie rozmieszać śmietanę z mąką.Małym strumieniem wlać trochę gorącego barszczu do śmietany, cały czas energicznie mieszając.Wlać nasz "zabielacz" do pozostałego barszczu i zagotować.Doprawić ew. solą i pieprzem.