Krakowianka

Krakowianka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2834]

Barszcz z botwinką

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 2

Botwinka to źródło witamin, które możemy wykorzystywać do zup

Barszcz z botwinką

Składniki:

Barszcz z botwinką

 

  • 1 pęczek włoszczyzna,
  • 2 pęczki botwinka,
  • 10 dag szpinak,
  • 1 łyżka masło,
  • 1 szkl zakwas buraczany,
  • 1/2 szkl śmietanka,
  • 3 łyżki koperek siekany,
  • do smaku Sól,
  • do smaku pieprz

 

Sposób przygotowania:

Barszcz z botwinką
Włoszczyznę obrać, pokroić w makaroniki, włożyć do rondla, zalać 3 szklankami wrzącej wody, dodać sól i gotować. Masło roztopić na patelni, włożyć szpinak i drobno posiekaną botwinkę, lekko poddusić. Po 20 minutach gotowania włoszczyzny dodać szpinak z botwinką i gotować około 5 minut. Zdjąć z ognia, dodać zakwas buraczany, zmiksować, przyprawić do smaku. Następnie wlać śmietankę i dodać posiekany koperek. Podawać z grzankami.

Tagi:

szpinak