motorek70

motorek70

Złoty Ekspert
[Przepisów: 884]

Barszcz z uszkami

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Tym razem ugotowałem barszczyk z uszkami. Tak podana zupa jet długa w przygotowaniu, ale warta poświęcenia.

Barszcz z uszkami

Składniki:

Barszcz z uszkami

 

  • 4 buraki
  • 2 marchewki
  • 2 pietruszki
  • 0,5 selera
  • vegeta
  • 0,5 kg mięsa gotowanego
  • cebula
  • olej do smażenia
  • 20 dkg kiszonej kapusty
  • jajko
  • przyprawy
  • 30 dkg mąki
  • jajko
  • woda
  • 1 łyżka oleju

Sposób przygotowania:

Barszcz z uszkami
Obrane jarzyny zalewamy wodą i gotujemy. Obrane buraki kroimy w grube plastry. Układamy na talerz i oprószamy solą, cukrem i pieprzem z dwóch stron. Odstawiamy na 15 minut, aby buraki puściły sok.

Dodajemy do gotującego się wywaru. Gotujemy do miękkości. Doprawiamy.

Farsz; mięso ugotowane mielimy. Dodajemy ugotowaną kapustę, zeszkloną cebulkę, jajko i przyprawy. Wyrabiamy farsz.

Ciasto; do miski dajemy jajko, mąkę, olej, sól i ciepłą wodę. Wyrabiamy ciasto.

Wałkujemy, wykrawamy kółka. Na każde dajemy farsz i kleimy.

Gotujemy w osolonej wodzie. Uszka dajemy na talerz i zalewamy barszczem.