Sposób przygotowania:
Barszcz z uszkami
Obrane jarzyny zalewamy wodą i gotujemy. Obrane buraki kroimy w grube plastry. Układamy na talerz i oprószamy solą, cukrem i pieprzem z dwóch stron. Odstawiamy na 15 minut, aby buraki puściły sok.
Dodajemy do gotującego się wywaru. Gotujemy do miękkości. Doprawiamy.
Farsz; mięso ugotowane mielimy. Dodajemy ugotowaną kapustę, zeszkloną cebulkę, jajko i przyprawy. Wyrabiamy farsz.
Ciasto; do miski dajemy jajko, mąkę, olej, sól i ciepłą wodę. Wyrabiamy ciasto.
Wałkujemy, wykrawamy kółka. Na każde dajemy farsz i kleimy.
Gotujemy w osolonej wodzie. Uszka dajemy na talerz i zalewamy barszczem.
Dodajemy do gotującego się wywaru. Gotujemy do miękkości. Doprawiamy.
Farsz; mięso ugotowane mielimy. Dodajemy ugotowaną kapustę, zeszkloną cebulkę, jajko i przyprawy. Wyrabiamy farsz.
Ciasto; do miski dajemy jajko, mąkę, olej, sól i ciepłą wodę. Wyrabiamy ciasto.
Wałkujemy, wykrawamy kółka. Na każde dajemy farsz i kleimy.
Gotujemy w osolonej wodzie. Uszka dajemy na talerz i zalewamy barszczem.