pioge7

pioge7

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 604]

Barszcz z uszkami

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 5

Bardzo dobry barszcz, zawsze robimy go u nas w domu na wigilię. Uwielbiają go wszyscy i zawsze schodzi całość.

Barszcz z uszkami

Składniki:

Barszcz z uszkami

 

  • 40 dag mąki
  • 2 jajka
  • odrobina letniego mleka
  • 60 dag pieczarek
  • Barszcz czerwony w butelce
  • mała kość ze schabu
  • 1 cebula
  • sól, pieprz, kucharek do smaku

Sposób przygotowania:

Barszcz z uszkami
Mąkę wyłożyć na stolnicę, zrobić rowek, wbić jajka, dodać mleko, wyrobić dosyć miękkie ciasto. Rozwałkować i pociąć na małe kwadraty. Pieczarki drobno pokroić, lekko podsmażyć na tłuszczu, nakładać na kwadraty ciasta i zlepiać uszka. Na kości ugotować wywar, dodać pokrojoną cebulę, chwilę pogotować. Później go przecedzić. Następnie wlać barszcz z butelki, pogotować, przyprawić do smaku. Na osolonej i zagotowanej wodzie gotować uszka przez 5 min. Wyłożyć na talerze , zalać barszczem.