Sposób przygotowania:
Wigilijny barszcz z uszkami
Buraki obieramy, płuczemy - z 8 buraków wyciskamy sok, dwa buraki kroimy w plastry. Do dużego garnka wlewamy wywar warzywny, dodajemy obraną marchewkę ziele angielskie, liść laurowy oraz pokrojone buraki i gotujemy na małym ogniu przez około 25 minut, następnie dodajemy sok z wyciśniętych buraków oraz posiekaną pietruszkę - wszystko podgotowujemy ale nie dopuszczamy do zagotowania, Uszka - grzybki zalewamy około 300 - 400 ml wody i gotujemy na małym ogniu, można wcześnie je namoczyć i gotować w wodzie w której się moczy, dodajemy ziele angielskie oraz liść laurowy i odrobinę soli w drugim garnku gotujemy kapustę kiszoną. Kiedy grzybki i kapusta są ugotowane przepuszczamy wszystko przez maszynkę do mięsa i doprawiamy farsz pieprzem, solą i magii. Do malaksera wsypujemy mąkę, dodajemy wodę masło i odrobinę soli - wyrabiamy gładkie ciasto, Ciasto wałkujemy dość cienko, wykrawamy małe kółeczka w które zawijamy farsz sklejając uszka, Uszka gotujemy w lekko osolonej wodzie około 5 minut, Barszcz podajemy razem z uszkami na kolację wigilijną . Smacznego
zewa
Konczi
u mnie nic nie zostało już na drugi dzień świąt więc nie zaproszę :) ale za rok ;)
zewa
no nic szkoda, ja też nie mam barszczyku bo nawet nie gotowałam w tym roku. Byliśmy u teściowej na Święta i też wszystko zjedliśmy. Tak więc jakby co to wpraszam się za rok :)
Konczi
oj co za ludziska cały barszcz świąteczny pochłonęli .. a swoją drogą nie znam nikogo kto mógłby podać go w drug dzień świąt heh takie święta ;)
zewa
:)
marietta