Konczi

Konczi

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1780]

Wigilijny barszcz z uszkami

  • 6
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 7

Pyszny domowy barszczyk z uszkami na wigilię

Wigilijny barszcz z uszkami Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Wigilijny barszcz z uszkami

 

Sposób przygotowania:

Wigilijny barszcz z uszkami
Buraki obieramy, płuczemy - z 8 buraków wyciskamy sok, dwa buraki kroimy w plastry. Do dużego garnka wlewamy wywar warzywny, dodajemy obraną marchewkę ziele angielskie, liść laurowy oraz pokrojone buraki i gotujemy na małym ogniu przez około 25 minut, następnie dodajemy sok z wyciśniętych buraków oraz posiekaną pietruszkę - wszystko podgotowujemy ale nie dopuszczamy do zagotowania, Uszka - grzybki zalewamy około 300 - 400 ml wody i gotujemy na małym ogniu, można wcześnie je namoczyć i gotować w wodzie w której się moczy, dodajemy ziele angielskie oraz liść laurowy i odrobinę soli w drugim garnku gotujemy kapustę kiszoną. Kiedy grzybki i kapusta są ugotowane przepuszczamy wszystko przez maszynkę do mięsa i doprawiamy farsz pieprzem, solą i magii. Do malaksera wsypujemy mąkę, dodajemy wodę masło i odrobinę soli - wyrabiamy gładkie ciasto, Ciasto wałkujemy dość cienko, wykrawamy małe kółeczka w które zawijamy farsz sklejając uszka, Uszka gotujemy w lekko osolonej wodzie około 5 minut, Barszcz podajemy razem z uszkami na kolację wigilijną . Smacznego
Wigilijny barszcz z uszkami
z buraków należy wycisnąć sok za pomocą sokowirówki
Wigilijny barszcz z uszkami
gotujemy barszczyk na warzywnym wywarze
Wigilijny barszcz z uszkami
uszka nadziewamy farszem grzybowym z kapsutą kiszoną
Wigilijny barszcz z uszkami
uszka gotujemy w lekko osolonej wodzie pzrez około 5 minut