Sposób przygotowania:
Barszczyk wigilijny z uszkami
Gotujemy w duży garnku około 2,5 litra osolonej wody.Obieramy wszystkie warzywa i kroimy w kostkę. Dodajemy do gotującej się wody. Wrzucamy pozostałe składniki i gotujemy wszystko przez godzinę. Po upływie tego czasu przecedzamy barszczyk. Doprawiamy go solą, pieprzem octem i cukrem. Odstawiamy. Bierzemy się za przygotowanie uszek. Do dużej miski wsypujemy mąkę, wlewamy olej, dodajemy sól. Dolewamy ciepłej wody tyle aby dało się zagnieść gładkie ciasto. Należy je rozwałkować i wycinać kształty. Teraz robimy farsz. Grzyby gotujemy w osolonej wodzie przez godzinę i kroimy bądź mielimy. Cebulę i pieczarki siekamy i przesmażamy. Mieszamy grzyby i pieczarki. Na uszka kładziemy porcję farszu i zlepiamy uszka. Obsypujemy mąką. Gotujemy w gorącej wodzie do czasu wypłynięcia. Barszczyk posypujemy majerankiem i podajemy z uszkami.
Nina W.
biedroneczki
lukrowanepierniczki
Czekoladka 2