EwelinaP

EwelinaP

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 277]

Wigilijny czerwony barszcz z uszkami

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 10
         
ocena: 4/5 głosów: 12

Czerwony barszcz z postnymi uszkami, który jest tradycyjną potrawą podawaną w czasie Wigilii Bożego Narodzenia na naszym rodzinnym, świątecznym stole.

Wigilijny czerwony barszcz z uszkami

Składniki:

Wigilijny czerwony barszcz z uszkami

 

Sposób przygotowania:

Wigilijny czerwony barszcz z uszkami

ETAP 1:

Wigilijny czerwony barszcz z uszkami
grzyby lesne namoczyć na całą noc następnie ugotować

Grzyby opłukać a następnie wrzucić do garnka, zalać dwiema szklankami wody i pozostawić na całą noc. Do wody z grzybami dodać ząbek czosnku, dwa liście laurowe i dwa ziarenka ziela angielskiego. Całość doprowadzić do wrzenia
i gotować około 20 minut.

ETAP 2:

Wigilijny czerwony barszcz z uszkami
buraki obrać pokroić i zalać wodą gotować

Buraki obrać, pokroić w plastry i zalać dwoma litrami wody. Gotować pod przykryciem około godziny a następnie dodać marchew, pietruszkę, por, seler, pozostałe liście laurowe oraz ziele angielskie i pieprz w ziarnach. Całość dalej gotować około 30 minut.

ETAP 3:

Po tym czasie warzywny wywar przecedzić i dodać do niego ugotowany wywar grzybowy. Cały czas gotując dodać zakwas z buraków, sok z cytryny, doprawić solą, pieprzem, majerankiem i ewentualnie cukrem. Zdjąć z ognia i dokładnie wymieszać.

ETAP 4:

Barszcz podawać z uszkami.