TheKajtex

TheKajtex

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 53]

Barszczyk czerwony

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 1

Doskonały, klarowny barszczyk m.in. do krokietów lub pasztecików

Barszczyk czerwony

Składniki:

Barszczyk czerwony

 

  • 1 udko z kurczaka
  • 1 wołowa kostka rosołowa
  • 2 marchewki
  • 2 pietruszki
  • 1 seler
  • 1 mały por
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 kg buraków
  • sól, pieprz, ziele angielskie, liście laurowe, majeranek
  • 1 łyżeczka kwasku cytrynowego

 

Sposób przygotowania:

Barszczyk czerwony
Na gotującą się wodę wrzucamy umyte udko z kurczaka. Dodajemy obraną i umytą włoszczyznę: marchew, pietruszki, seler, por i czosnek oraz przyprawy: kilka ziarenek pieprzu, ziela, kilka liści laurowych i łyżkę majeranku. Dodajemy obrane, umyte i pokrojone na mniejsze części buraki i gotujmy na wolnym ogniu około 2 godziny. Gdy buraki, mięso i włoszczyzna będą już miękkie, to znaczy, że barszcz jest gotowy. Pod koniec należy doprawić go solą i dodać łyżkę kwasku cytrynowego, by zachować wspaniały kolor. Smacznego!