kotekbehemotek

kotekbehemotek

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 744]

Barszczyk czerwony

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 1

Świetny nie tylko w Wigilię.

Barszczyk czerwony

Składniki:

Barszczyk czerwony

 

  • 1 kg buraczków ćwikłowych
  • 5 dkg suszonych grzybów
  • 1 łyżka masła
  • 1 marchewka
  • 1 pietruszka
  • 1 seler
  • 1 por
  • 1 łyżeczka cukru
  • sok z cytryny
  • natka pietruszki
  • sól
  • pieprz

Sposób przygotowania:

Barszczyk czerwony
Grzybki moczymy przez całą noc a potem gotujemy do miękkości w tej samej wodzie w której się moczyły.Buraczki obieramy i trzemy na wiórki.Zalewamy buraczki zimną wodą i doprowadzamy do wrzenia.Zdejmujemy z ognia,przykrywamy i odstawiamy na 2 godziny.Z marchewki,selera,pora i pietruszki gotujemy wywar.Odcedzamy wszystkie wywary i mieszamy je.Doprawiamy sola,pieprzem cukrem i sokiem cytrynowym do smaku.Przed podaniem dodajemy masło i posypujemy posiekaną natka pietruszki.świetnie pasuje zarówno do uszek,pasztecików jak i krokietów.Smacznego!!!

Tagi:

grzyby