katarzynka455

katarzynka455

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1629]

Barszczyk na mięsnym wywarze

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Taki barszczyk to pewnie żadne odkrycie bo przynajmniej u nas jest dość często. Barszczyk jest bardzo smaczny robię też czasami na rosole. Na zdjęciu z podsmażanymi ziemniakami bo u nas wszyscy takie lubią.

Barszczyk na mięsnym wywarze

Składniki:

Barszczyk na mięsnym wywarze

 

  • wywar mięsny ok 2 litry
  • czosnek 1-2 ząbki
  • zakwas ok1-2 szkl
  • majeranek
  • sól i pieprz
  • Na wywar:
  • łopatka wieprzowa ok 50dag
  • kość od schabu ok 30dag
  • włoszczyzna 1 pęczek(natka pietruszki i por)
  • liść laurowy
  • cebula 1/2szt
  • sól i pieprz

Sposób przygotowania:

Barszczyk na mięsnym wywarze
Wywar gotujemy na mięsie i dodajemy przyprawy. Odlewamy potrzebną nam ilość wywaru stawiamy do gotowania. Dodajemy przekrojony albo zmiażdżony czosnek.

Chwilę gotujemy i dodajemy zakwas a następnie majeranek. Doprawiamy solą i świeżo zmielonym pieprzem. Można dodać śmietanę(ja robię bez dodawania śmietanki).