Alex_M

Alex_M

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1760]

Aromatyczny biały barszcz

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 15

Pyszny biały barszcz, niby taki zwykły, ale dzięki podsmażeniu warzyw na maśle klarowanym, zyskuje więcej aromatu. Polecam.

Aromatyczny biały barszcz Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Aromatyczny biały barszcz

 

  • 2 łyżki masła klarowanego
  • 1 cebula
  • mały kawałek pora
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łodyga selera naciowego
  • 4 białe kiełbaski
  • 4 ziemniaki
  • 2 marchewki
  • 4 ziarna ziela angielskiego
  • 2 liście laurowe
  • 1 szklanka zakwasu pszennego
  • 1 czubata łyżka chrzanu
  • 1 łyżka majeranku
  • 1 łyżeczka naturalnej przyprawy warzywnej
  • pieprz do smaku
  • jajko na twardo do podania

Sposób przygotowania:

Aromatyczny biały barszcz
Do garnka o grubym dnie wrzucić masło i rozpuścić. Cebulę, por i czosnek obrać i posiekać, wrzucić na gorące masło, dodać posiekaną łodygę selera naciowego. Przesmażyć.

Białą kiełbasę (parzoną) obrać z osłonek, pokroić w plastry, wrzucić do garnka i chwilę razem smażyć. Do garnka wlać wodę, dodać obrane, umyte i pokrojone w kostkę marchewki i ziemniaki.

Wrzucić ziele angielskie, liście laurowe i przyprawę warzywną (można użyć zwykłej soli). Gotować do miękkości warzyw, czyli około 15 minut.

Po tym czasie dodać zakwas, zagotować. Zupę doprawić chrzanem, majerankiem i pieprzem.

Gotową zupę rozlać do miseczek, podawać z jajkiem na twardo. 
Aromatyczny biały barszcz
na maśle podsmażyć czosnek, cebule i pora i seler
Aromatyczny biały barszcz
ugotowaną białą kiełbasę pokroić w plasterki
Aromatyczny biały barszcz
do garnka dodać pokrojone warzywa i gotować do miękkości
Aromatyczny biały barszcz
dodać zakwas i doprawić zupę do smaku, zagotować