Sposób przygotowania:
Aromatyczny biały barszcz
Do garnka o grubym dnie wrzucić masło i rozpuścić. Cebulę, por i czosnek obrać i posiekać, wrzucić na gorące masło, dodać posiekaną łodygę selera naciowego. Przesmażyć.
Białą kiełbasę (parzoną) obrać z osłonek, pokroić w plastry, wrzucić do garnka i chwilę razem smażyć. Do garnka wlać wodę, dodać obrane, umyte i pokrojone w kostkę marchewki i ziemniaki.
Wrzucić ziele angielskie, liście laurowe i przyprawę warzywną (można użyć zwykłej soli). Gotować do miękkości warzyw, czyli około 15 minut.
Po tym czasie dodać zakwas, zagotować. Zupę doprawić chrzanem, majerankiem i pieprzem.
Gotową zupę rozlać do miseczek, podawać z jajkiem na twardo.
Białą kiełbasę (parzoną) obrać z osłonek, pokroić w plastry, wrzucić do garnka i chwilę razem smażyć. Do garnka wlać wodę, dodać obrane, umyte i pokrojone w kostkę marchewki i ziemniaki.
Wrzucić ziele angielskie, liście laurowe i przyprawę warzywną (można użyć zwykłej soli). Gotować do miękkości warzyw, czyli około 15 minut.
Po tym czasie dodać zakwas, zagotować. Zupę doprawić chrzanem, majerankiem i pieprzem.
Gotową zupę rozlać do miseczek, podawać z jajkiem na twardo.