Sposób przygotowania:
Biały barszcz na zakwasie z kapusty
Do garnka wlewamy ok 2 litrów wody, wkładamy pokrojoną w plasterki swojską kiełbasę, pokrojoną w kostkę cebulę, zmiażdżony czosnek, listek i ziele. Dodajemy obrane i starte na grubej tarce marchew i pietruszkę, zagotowujemy.
Sok z kiszonej kapusty łączymy z mąką, by nie było grudek i wlewamy do zupy. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem i majerankiem. Gotujemy, aż warzywa zmiękną.
Możemy zabielić śmietaną. Podajemy z jajkami na twardo.
Sok z kiszonej kapusty łączymy z mąką, by nie było grudek i wlewamy do zupy. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem i majerankiem. Gotujemy, aż warzywa zmiękną.
Możemy zabielić śmietaną. Podajemy z jajkami na twardo.