Sposób przygotowania:
Biały barszcz kurkowy
Boczek wędzony pokroić możliwie drobno i wysmażyć na patelni, aż wytopi się tłuszcz. Odłożyć część skwarków do dekoracji.
Na osobnej patelni usmażyć drobno pokrojone kurki z posiekaną cebulą. Połącyć ze skwarkami z boczku.
Ziemniaki obrać, umyć, pokroić w kostkę, zalać gorącą wodą i ugotować do miękkości z dodatkiem przypraw.
Do garnka z ziemniakami dodać skwarki z boczku z grzybami i gotować razem kilka minut na minimalnym ogniu. Dolać zakwas i dodać wyciśnięty czosnek. Stale mieszając zagotować.
Barszcz kurkowy doprawić do smaku pieprzem i płynną przyprawą do zup, a przed podaniem przybrać skwarkami z boczku.
Na osobnej patelni usmażyć drobno pokrojone kurki z posiekaną cebulą. Połącyć ze skwarkami z boczku.
Ziemniaki obrać, umyć, pokroić w kostkę, zalać gorącą wodą i ugotować do miękkości z dodatkiem przypraw.
Do garnka z ziemniakami dodać skwarki z boczku z grzybami i gotować razem kilka minut na minimalnym ogniu. Dolać zakwas i dodać wyciśnięty czosnek. Stale mieszając zagotować.
Barszcz kurkowy doprawić do smaku pieprzem i płynną przyprawą do zup, a przed podaniem przybrać skwarkami z boczku.