edytaha

edytaha

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 983]

Pizza na gryczano-kukurydzianym spodzie

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 18

Bezglutenowa pizza na gryczano- kukurydzianym spodzie. Wprawdzie smakowała bardziej jak kanapka na gorąco, ale cóż - gdy się nie ma co się lubi... :)

Pizza na gryczano-kukurydzianym spodzie Więcej zdjęć (6)

Składniki:

Pizza na gryczano-kukurydzianym spodzie

SPÓD (porcja na 1-3 pizze):

OBŁOŻENIE:

  • sos pomidorowy
  • przyprawa do pizzy (skład:
  • oregano, czosnek, bazylia, czerwona papryka,
  • suszona cebula, cząber, szałwia)
  • pokrojony w drobną kostkę lub starty sera gouda – u mnie bezlaktozowy
  • plasterki bezglutenowej kiełbasy
  • czarne oliwki pokrojone w plasterki

Sposób przygotowania:

Pizza na gryczano-kukurydzianym spodzie
Mąkę, sól i cukier wsypać do miski, wymieszać i zrobić pośrodku dołek, wsypać do niego suche drożdże. Mieszając wlewać stopniowo ciepłą wodę. Na koniec dodać oliwę i mieszać około minuty na gładkie ciasto. Miskę przykryć ściereczką i odstawić do lodówki na 12 godzin.

Po wyjęciu odstawić aż się ogrzeje do temperatury pokojowej. Dno tortownicy o średnicy 26 cm wyłożyć papierem do pieczenia, posmarować oliwą. Na dno wyłożyć całość lub 1/2, 1/3 ciasta, w zależności od tego jak gruby chcemy mieć spód, rozprowadzić je mokrą dłonią.

Ciasto posmarować sosem pomidorowym, posypać przyprawami i serem, obłożyć pozostałymi składnikami.

Odstawić do wyrośnięcia na około 30 minut. Piec w temperaturze 220 stopni (200 stopni z termo obiegiem) przez 15-20 minut.  
Pizza na gryczano-kukurydzianym spodzie
Do wgłębienia w mące wsypać suche drożdże.
Pizza na gryczano-kukurydzianym spodzie
Suche składniki wymieszać z wodą, dodać olej.
Pizza na gryczano-kukurydzianym spodzie
Po dwunastu godzinach chłodzenia ciasto jest pięknie wyrośnięte.
Pizza na gryczano-kukurydzianym spodzie
Ciasto posmarować sosem pomidorowym, obłożyć dodatkami.
Pizza na gryczano-kukurydzianym spodzie
Ciasto po upieczeniu jest wyrośnięte, ale nie elastyczne.

Tagi:

pizza