Sposób przygotowania:
Pizza na gryczano-kukurydzianym spodzie
Mąkę, sól i cukier wsypać do miski, wymieszać i zrobić pośrodku dołek, wsypać do niego suche drożdże. Mieszając wlewać stopniowo ciepłą wodę. Na koniec dodać oliwę i mieszać około minuty na gładkie ciasto. Miskę przykryć ściereczką i odstawić do lodówki na 12 godzin.
Po wyjęciu odstawić aż się ogrzeje do temperatury pokojowej. Dno tortownicy o średnicy 26 cm wyłożyć papierem do pieczenia, posmarować oliwą. Na dno wyłożyć całość lub 1/2, 1/3 ciasta, w zależności od tego jak gruby chcemy mieć spód, rozprowadzić je mokrą dłonią.
Ciasto posmarować sosem pomidorowym, posypać przyprawami i serem, obłożyć pozostałymi składnikami.
Odstawić do wyrośnięcia na około 30 minut. Piec w temperaturze 220 stopni (200 stopni z termo obiegiem) przez 15-20 minut.
Po wyjęciu odstawić aż się ogrzeje do temperatury pokojowej. Dno tortownicy o średnicy 26 cm wyłożyć papierem do pieczenia, posmarować oliwą. Na dno wyłożyć całość lub 1/2, 1/3 ciasta, w zależności od tego jak gruby chcemy mieć spód, rozprowadzić je mokrą dłonią.
Ciasto posmarować sosem pomidorowym, posypać przyprawami i serem, obłożyć pozostałymi składnikami.
Odstawić do wyrośnięcia na około 30 minut. Piec w temperaturze 220 stopni (200 stopni z termo obiegiem) przez 15-20 minut.