Sposób przygotowania:
Domowa pizza na grubym spodzie
Drożdże rozetrzeć z cukrem i częścią ciepłego mleka i pozostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia. Następnie przesiana make, resztę mleka posolić, dodać jajo i wyrobić. Wlewać oliwę, ciągle wyrabiając. Uformować kulę i pozostawić do wyrośnięcia. (jak jest ciepło, to rośnie "w oczach"). Cebule obrać, pokroić i zeszklić. Pieczarki umyć obrać, pokroić w paseczki i podsmażyć ok. 5 minut. Ser zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Dużą blachę natłuścić olejem, rozłożyć na dnie ciasto, pozostawiając brzegi masy grubsze, całą powierzchnię z wyjątkiem brzegów wysmarować koncentratem pomidorowym, na to ułożyć cebule, pieczarki, ser i posypać tymiankiem. Piec w temp 175 stopni 15-20 minut. Podawać z ketchupem.
evita0007
haniakson
evita0007 napisał(a):
kasiunia.1981
Lady Marmolada
haniakson
Lady Marmolada napisał(a):
Sarenka
Salvador Dali
Polecam, gdy lubimy boki pizzy tzw "dupki", by przy zawijaniu do środka nałożyć sera żółtego i dopieo wtedy zawinąć. Wychodzi pyszne cudo!;)