Sposób przygotowania:
Batonik ala twix
Ciasto: W misce ucieram masło, dodaję cukier i mąkę pszenną. Ucieram, aż do powstania gładkiego ciasta. Ciastem wylepiam dno keksówki (wym. 12 cm x 30 cm) wyłożonej pergaminem lub folią aluminiową. Ciasto nakłuwam widelcem. Na ciasto kładę papier do pieczenia i wysypuję kuleczki ceramiczne (aby obciążyły ciasto). Piekę ciasto w nagrzanym do 180 stopni piekarniku ok. 30 minut do momentu, aż nabierze złotego koloru. Ciasto pozostawiam do ostudzenia. Nadzienie: Masę krówkową wykładam na ostudzone ciasto. Całość wkładam do zamrażalnika na około 1 godzinę. Wyjmuję i kroję na 2 cm batoniki. Polewa czekoladowa: Czekoladę łamię na kostki i rozpuszczam na parze. Dodaję olej i mieszam. Każdą sztabkę polewam rozpuszczoną czekoladą za pomocą łyżeczki. Odstawiam batoniki do lodówki do zastygnięcia czekolady.
dayzi