mycha

mycha

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2142]

Batonik ala twix

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Pyszne, słodkie batoniki domowej roboty, doskonałe na prezent dla ukochanej osoby :)

Batonik ala twix Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Batonik ala twix

 

 

  • Nadzienie:
  • 3-4 łyżki masy krówkowej (z puszki)

 

  • Polewa czekoladowa:
  • 100 g mlecznej czekolady
  • 25 g gorzkiej czekolady
  • 1 łyżka oleju

 

Sposób przygotowania:

Batonik ala twix
Ciasto: W misce ucieram masło, dodaję cukier i mąkę pszenną. Ucieram, aż do powstania gładkiego ciasta. Ciastem wylepiam dno keksówki (wym. 12 cm x 30 cm) wyłożonej pergaminem lub folią aluminiową. Ciasto nakłuwam widelcem. Na ciasto kładę papier do pieczenia i wysypuję kuleczki ceramiczne (aby obciążyły ciasto). Piekę ciasto w nagrzanym do 180 stopni piekarniku ok. 30 minut do momentu, aż nabierze złotego koloru. Ciasto pozostawiam do ostudzenia. Nadzienie: Masę krówkową wykładam na ostudzone ciasto. Całość wkładam do zamrażalnika na około 1 godzinę. Wyjmuję i kroję na 2 cm batoniki. Polewa czekoladowa: Czekoladę łamię na kostki i rozpuszczam na parze. Dodaję olej i mieszam. Każdą sztabkę polewam rozpuszczoną czekoladą za pomocą łyżeczki. Odstawiam batoniki do lodówki do zastygnięcia czekolady.
Batonik ala twix
Ciastem wylepiam formę keksową i nakłuwam widelcem
Batonik ala twix
Po upieczeniu ciasto smaruję masą krówkową, wkładam do zamrażalnika