kloruś

kloruś

Złoty Ekspert
[Przepisów: 945]

Batoniki muesli z mango

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Takie batoniki to gratka dla łasuchów, którzy dbają o dietę. Słodzone daktylami i mango, pełne nasion i orzechów. Bezglutenowe, bez dodatku cukru, bez pieczenia. Pyszne!

Batoniki muesli z mango

Składniki:

Batoniki muesli z mango

podstawowe

Sposób przygotowania:

Batoniki muesli z mango
Orzechy i połowę nasion słonecznika mielimy na mąkę. Przekładamy do średniej miski. Daktyle miksujemy na gładko z mango, dokładamy do orzechów.

Dodajemy resztę składników: płatki owsiane, ekspondowane zboża, nasiona chia, siemię lniane, jagody goji, resztę nasion słonecznika, szczyptę soli i podgrzany, płynny olej kokosowy. Całość dokładnie mieszamy do uzyskania kleistej, zwartej masy.

Blachę do ciasta o wymiarach 20cm x 20cm wykładamy papierem do pieczenia i wykładamy całą masę. Mokrą łyżką dociskamy masę aby pomiędzy ziarnami i nasionami nie było pustych przestrzeni.

Chłodzimy w lodówce prze kilka godzin a najlepiej przez noc. Kroimy na batoniki.

Przechowujemy w lodówce, przez maksymalnie kilka dni.