Ela Dz

Ela Dz

Złoty Ekspert
[Przepisów: 730]

Batony kokosowe.

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 5

Mocno kokosowe batony w gorzkiej czekoladzie.

Batony kokosowe. Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Batony kokosowe.

 

  • 200 g kremu kokosowego w kostce
  • 100 g wiórków kokosowych
  • miód do smaku
  • 0,5 tabliczki gorzkiej czekolady
  • folia spożywcza

Sposób przygotowania:

Batony kokosowe.
Krem kokosowy kruszymy do naczynia i rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Gdy jest już płynny wsypujemy wiórki i dodajemy miód według własnego smaku. Tak przygotowaną masę wykładamy na folię i zwijamy rulon. A następnie mocno skręcamy końce aby "sprasować" masę. Wkładamy do lodówki na co najmniej godzinę aby dobrze stężało. Wyjmujemy, nożem piłką przekrawamy wzdłuż na dwa mniejsze batony. Smarujemy czekoladą rozpuszczoną w kąpieli wodnej. Odkładamy do stężenia.
Batony kokosowe.
W kąpieli wodnej rozpuszczamy kokos, a jak jest już płynny dodajemy wiórki.
Batony kokosowe.
Do masy kokosowej dodajemy miód według własnych upodobań.
Batony kokosowe.
Tężejącą masę wykładamy na folię i mocno skręcamy końce.
Batony kokosowe.
Gorzką dobrej jakości czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej.

Tagi:

czekolada