Mati13

Mati13

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 889]

bawole oko

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 3

ciasto bawole oko .

bawole oko

Składniki:

bawole oko

 

  • 50 dag mąki,
  • rodzynki,
  • powidła,
  • łyżeczka sody,
  • 2 łyzki kakao,
  • cukier waniliowu,
  • 4 żółtka,
  • 2 łyżki proszku do pieczenia,
  • 3 łyżki gęstej śmietany,
  • 3/4 szklanki cukru,
  • 25 dag margaryny,
  • orzechy włoskie
  • polewa czekoladowa

Sposób przygotowania:

bawole oko
mąke wymieszac z proszkiem do pieczenia, posiekac z margaryną, dodac cukier, śmietane, żółtka i cukier waniliowy,. Zagniesc ciasto i podzielic na 2 częsci. Do jednej z nich dodajemy sode i kakao. Jasne ciasto wykładamy na posmarowaną blaszke, posmarowac powidłami. Ciemne ciasto dzielimy na 24 kawałki i formujemy kulki, do każdej z kulek wkładamy rodzynki i orzechy. Gotowe kulki układamy na piowidłach, pieczemy 50 minut. Po upieczeniu polewamy polewa