Sposób przygotowania:
Baza barszcz czerwony
Potrzebne będzie około 5 litrowe naczynie kamionkowe lub słój szklany. Buraki dokładnie myjemy z resztek ziemi. Obieramy i ponownie opłukujemy. Kroimy na niewielkie plastry. Wrzucamy do wyparzonego i suchego słoja lub garnka kamionkowego. Czosnek obieramy i kroimy na połówki. Chrzan obieramy i razem z czosnkiem dorzucamy do naczynia. Zalewamy zimną przegotowaną wodą tak aby woda zakrywała warzywa. Solimy w proporcji 1 łyżka soli na 1 litr wody. Pozostawiamy nakryte ściereczką (nie zakręcone pokrywką) naczynie na siedem dni. Codziennie mieszamy i zbieramy pojawiającą się na wierzchu pianę. Po tygodniu zlewamy do wyparzonych słoików, zakręcamy pokrywkami i wynosimy do chłodnego, ciemnego pomieszczenia. Trwałość - 1 miesiąc. Smacznego