Vamilka

Vamilka

Szef Kuchni
[Przepisów: 37]

Baza barszcz czerwony

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Samodzielnie przygotowany barszcz czerwony zaskoczy pozytywnie gości przy wigilijnym stole. Jest zdrowy i smaczny.

Baza barszcz czerwony

Składniki:

Baza barszcz czerwony

 

  • buraki 4 kg
  • czosnek 8 ząbków
  • kawałek korzenia chrzanu
  • zimna przegotowana woda
  • sól

 

Sposób przygotowania:

Baza barszcz czerwony
Potrzebne będzie około 5 litrowe naczynie kamionkowe lub słój szklany. Buraki dokładnie myjemy z resztek ziemi. Obieramy i ponownie opłukujemy. Kroimy na niewielkie plastry. Wrzucamy do wyparzonego i suchego słoja lub garnka kamionkowego. Czosnek obieramy i kroimy na połówki. Chrzan obieramy i razem z czosnkiem dorzucamy do naczynia. Zalewamy zimną przegotowaną wodą tak aby woda zakrywała warzywa. Solimy w proporcji 1 łyżka soli na 1 litr wody. Pozostawiamy nakryte ściereczką (nie zakręcone pokrywką) naczynie na siedem dni. Codziennie mieszamy i zbieramy pojawiającą się na wierzchu pianę. Po tygodniu zlewamy do wyparzonych słoików, zakręcamy pokrywkami i wynosimy do chłodnego, ciemnego pomieszczenia. Trwałość - 1 miesiąc. Smacznego