Reniz

Reniz

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 3217]

Zakwas z buraków czerwonych

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 6

Kiszony, czerwony barszczyk jest smaczny i bardzo zdrowy

Zakwas z buraków czerwonych

Składniki:

Zakwas z buraków czerwonych

 

  • 1 kg buraków czerwonych,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 1 łyżeczka cukru,
  • skórka z razowego chleba,
  • sól

 

Sposób przygotowania:

Zakwas z buraków czerwonych
Buraki dokładnie obrać, drobno pokroić lub zetrzeć na tarce o dużych otworach.  Posiekane buraki przełożyć do dużego słoika,  zalać zimną przegotowaną wodą, dodać obrany czosnek, cukier, szczyptę soli i skórkę z razowego chleba. Słoik przykryć gazą i odłożyć w ciepłe miejsce. Po 4 - 5 dniach zakwas będzie gotowy do spożycia.