mysza75

mysza75

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 914]

Zakwas z buraków czerwonych

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 10
         
ocena: 5/5 głosów: 10

Świąteczny zakwas z buraków, polecam do barszczu i do picia.

Zakwas z buraków czerwonych Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Zakwas z buraków czerwonych

 

 

Sposób przygotowania:

Zakwas z buraków czerwonych
Przepis na dwa słoje pięciolitrowe. Buraki należy porządnie wyszorować z piasku,następnie obrać i pokroić na plastry. Kawałki buraków wkładam na słoika, dodaje czosnek ząbki które kroję,, ziele angielskie po 5 ziarenek, po liściu laurowym i zalewam przegotowaną zimną wodą, do wysokości nakrycia buraków. Na wierzchu układam po kromce chleba. Słoje nakrywam gazą, spinam gumka i odstawiam w ciepłe miejsce na 5 dni. U mnie słoje stoją na piecu kaflowym. W międzyczasie zbieram pianę łyżka, która wytworzyła się na wierzchu. Po tym czasie zakwas jest gotowy do użytku. Polecam do picia, do przygotowaniu barszczu wigilijnego.
Zakwas z buraków czerwonych
Buraki wyszorowane obrane w misce przed pokrojeniem
Zakwas z buraków czerwonych
Buraki pokrojone na plastry przed włożeniem do słoja
Zakwas z buraków czerwonych
Buraki w słoju zalane woda dodany czosnek