pacpaw

pacpaw

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1427]

Zakwas z buraków czerwonych 2

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Zakwas na dość wyrazisty smak.

Zakwas z buraków czerwonych 2 Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Zakwas z buraków czerwonych 2

 

Sposób przygotowania:

Zakwas z buraków czerwonych 2
Buraki kroimy w cienkie plasterki lub trzemy na tarce, również na plasterki. Przekładamy do garnka lub naczynia kamionkowego. Dodajemy przyprawy: liść laurowy, ziele angielskie, rozgniecione ząbki czosnku oraz pieprz kolorowy. Wsypujemy sól. Wodę zagotowujemy, a następnie studzimy. Letnią wlewamy do buraków. Mieszamy, aby sól się rozpuściła. Garnek przykrywamy i odstawiamy na 7 dni. Po tym czasie przecedzamy go przez gazę. Możemy przelać do szklanych buteleczek i trzymać w lodówce. Zakwas na dość wyrazisty smak. Po dodaniu do zupy nie zagotowujemy.
Zakwas z buraków czerwonych 2
Buraki albo cienko kroimy albo ścieramy na tarce na plasterki
Zakwas z buraków czerwonych 2
Do pokrojonych buraków dodajemy przyprawy i sól
Zakwas z buraków czerwonych 2
Zalewamy wodą i odstawiamy na kilka dni
Zakwas z buraków czerwonych 2
Zakwas buraczany przecedzamy przez gazę

Tagi:

zakwas buraki