Triss

Triss

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1109]

Baza do leczo z cukinią

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 3

Poza sezonem wystarczy podsmażyć kiełbaskę, dodać bazę, poddusić, doprawić i danie gotowe.

Baza do leczo z cukinią Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Baza do leczo z cukinią

 

 

 

Sposób przygotowania:

Baza do leczo z cukinią
Pomidory sparzyć, obrać ze skórki i pokroić w duże kostki. Cukinie umyć, pokroić na cztery, wykroić pestki i pokroić w duże kostki. Paprykę umyć, oczyścić i pokroić również w duże kostki. Małe papryki pokroić w grube paski. Cebulę pokroić w piórka. W garnku podsmażyć pomidory, dusić je tak długo, aż puszczą sok i zaczną się rozpadać. Do duże garnka wrzucić cukinię, po kilku minutach dodać paprykę czerwoną i żółtą i smażyć kilka minut, dodać pokrojoną w piórka cebulę i smażyć kilka minut, aż całość zmięknie. Można nieco podlać wodą lub bulionem. Do warzyw dodać pomidory, ok. łyżkę soli, 2 łyżki papryki słodkiej i pieprz do smaku. (Zwyklę robię łagodną bazę, później ją bardziej doprawiam przy robieniu dania). Warzywa przekładać do wyparzonych słoików łącznie z wytworzonym płynem, zakręcić i pasteryzować przez ok. 15-20 min. Poza sezonem wystarczy podsmażyć kiełbaskę, dodać bazę, poddusić, doprawić i danie gotowe.
Baza do leczo z cukinią
Cukinię umyć, następnie pokroić w kostki
Baza do leczo z cukinią
Paprykę oczyścić i pokroić w dużą kostkę.
Baza do leczo z cukinią
Żółtą paprykę pokroić w dosć szerokie paseczki
Baza do leczo z cukinią
Całość dusić z pomidorami bez skórki, pokrojonymi w kostkę.