Sposób przygotowania:
Baza do leczo z cukinią
Pomidory sparzyć, obrać ze skórki i pokroić w duże kostki. Cukinie umyć, pokroić na cztery, wykroić pestki i pokroić w duże kostki. Paprykę umyć, oczyścić i pokroić również w duże kostki. Małe papryki pokroić w grube paski. Cebulę pokroić w piórka. W garnku podsmażyć pomidory, dusić je tak długo, aż puszczą sok i zaczną się rozpadać. Do duże garnka wrzucić cukinię, po kilku minutach dodać paprykę czerwoną i żółtą i smażyć kilka minut, dodać pokrojoną w piórka cebulę i smażyć kilka minut, aż całość zmięknie. Można nieco podlać wodą lub bulionem. Do warzyw dodać pomidory, ok. łyżkę soli, 2 łyżki papryki słodkiej i pieprz do smaku. (Zwyklę robię łagodną bazę, później ją bardziej doprawiam przy robieniu dania). Warzywa przekładać do wyparzonych słoików łącznie z wytworzonym płynem, zakręcić i pasteryzować przez ok. 15-20 min. Poza sezonem wystarczy podsmażyć kiełbaskę, dodać bazę, poddusić, doprawić i danie gotowe.