kapitan_barbarossa

kapitan_barbarossa

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 37]

Bazyliowa kasza pęczak z czerwoną fasolką

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 1
  • KALORIE: 350
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Danie to najlepiej smakuje na gorąco z uprażonymi na suchej patelni ziarnami słonecznika i siemienia lnianego.

Bazyliowa kasza pęczak z czerwoną fasolką Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Bazyliowa kasza pęczak z czerwoną fasolką

 

  • 1/2 szklanki kaszy pęczak
  • 1 szklanka wody
  • 1/3 puszki fasolki czerwonej
  • 1 łyżeczka bazylii
  • 1 łyżeczka słonecznika
  • 1 łyżeczka siemienia lnianego

 

 

Sposób przygotowania:

Bazyliowa kasza pęczak z czerwoną fasolką
Danie najlepiej smakuje na gorąco z uprażonym na suchej patelni słonecznikiem oraz łyżeczką siemienia lnianego. 1/2 szklanki kaszy pęczak 1 szklanka wody 1/3 puszki fasolki czerwonej 1 łyżeczka bazylii 1 łyżeczka słonecznika 1 łyżeczka siemienia lnianego Słonecznik i siemię lniane prażymy na suchej patelni. Po czym pozostawiamy do ostygnięcia. Do suchego garnka wsypujemy kaszę i również prażymy przez krótką chwilę. Następnie zalewamy 1 szklanką wrzącej wody i wsypujemy bazylię. Gotujemy około 20 minut, ale czas ten jest różny w zależności od wielkości płomienia. Kiedy woda wyparuje należy jeszcze chwilę mieszać kaszę na ogniu, a następnie umieścić w małej miseczce, żeby utrzymała swoje ciepło. Na ugotowaną kaszę wysypujemy fasolkę (nie musi być odsączona) i posypujemy słonecznikiem i siemieniem lnianym.
Bazyliowa kasza pęczak z czerwoną fasolką
Kasza pęczak, jak każda inna kasza lubi się przypalać. Pamiętajmy o jej częstym mieszaniu!
Bazyliowa kasza pęczak z czerwoną fasolką
Bazylia nada kaszy niepowtarzalny aromat i wzbogaci, i tak cenne właściwości potrawy