Sposób przygotowania:
Bazyliowa kasza pęczak z czerwoną fasolką
Danie najlepiej smakuje na gorąco z uprażonym na suchej patelni słonecznikiem oraz łyżeczką siemienia lnianego. 1/2 szklanki kaszy pęczak 1 szklanka wody 1/3 puszki fasolki czerwonej 1 łyżeczka bazylii 1 łyżeczka słonecznika 1 łyżeczka siemienia lnianego Słonecznik i siemię lniane prażymy na suchej patelni. Po czym pozostawiamy do ostygnięcia. Do suchego garnka wsypujemy kaszę i również prażymy przez krótką chwilę. Następnie zalewamy 1 szklanką wrzącej wody i wsypujemy bazylię. Gotujemy około 20 minut, ale czas ten jest różny w zależności od wielkości płomienia. Kiedy woda wyparuje należy jeszcze chwilę mieszać kaszę na ogniu, a następnie umieścić w małej miseczce, żeby utrzymała swoje ciepło. Na ugotowaną kaszę wysypujemy fasolkę (nie musi być odsączona) i posypujemy słonecznikiem i siemieniem lnianym.