Bazyliowa panna cotta z poziomkami

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Ogródkowa bazylia doskonale sprawdzi się w tym deserze! Jakiś czas mi zajęło, nim zdecydowałam się przygotować ten deser, jednak efekt... musicie wypróbować!

Bazyliowa panna cotta z poziomkami

Składniki:

Bazyliowa panna cotta z poziomkami

 

  • 440 ml śmietanki 30%
  • 2,5 łyżeczki żelatyny
  • 5 sporych gałązek bazylii
  • 1/4 filiżanki cukru
  • 1 szklanka poziomek
  • 1 łyżeczka cukru

Sposób przygotowania:

Bazyliowa panna cotta z poziomkami
Listki bazylii siekamy. Do małego garnuszka o grubym dnie wlewamy śmietankę, dodajemy cukier i drobno posiekaną bazylię, zostawiając 2 łyżeczki na później.

Na małym ogniu doprowadzamy śmietankę do wrzenia, wyłączamy ogień i odstawiamy na 2-3 godziny, żeby śmietanka przeszła bazyliowym smakiem.

Po tym czasie do śmietanki dodajemy żelatynę, delikatnie podgrzewamy, do momentu aż żelatyna się rozpuści. Wszystko przecedzamy przez sitko, odciskając dokładnie bazylię.

Do śmietanki dodajemy 2 łyżeczki posiekanej bazylii i przelewamy do 4 foremek. Odstawiamy do całkowitego zastygnięcia do lodówki.

Poziomki miksujemy z cukrem. Przed podaniem moczymy foremki przez kilkanaście sekund we wrzątku i wykładamy deser na talerzyki. Polewamy musem, ozdabiamy listkami bazylii i podajemy.