msewka

msewka

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 607]

Panna cotta z truskawkami i poziomkami.

  • 5
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 19

Pyszny deser na włoską nutę.

Panna cotta z truskawkami i poziomkami.

Składniki:

Panna cotta z truskawkami i poziomkami.

 

 

 

Sposób przygotowania:

Panna cotta z truskawkami i poziomkami.
Śmietankę wymieszać z mlekiem,dodać cukier i wanilię lub cukier waniliowy i zagotować.Żelatynę rozpuścić w 1/3 szklanki zimnej wody.Do gorącej śmietanki wlać rum, dodać rozpuszczoną żelatynę i dobrze wymieszać.Przelać przez sitko i wlać do 5 naczyń.Wstawić do lodówki na ok.2 godziny (ew. na noc). Truskawki pokroić na kawałki,posypać cukrem i odstawić aż puszczą sok, dodać kilka kropel tabasco i wymieszać.Nałożyć na deser, posypać poziomkami i startą skórką z cytryny.Ew.ozdobić kleksami sosu toffi lub truskawkowego.