misia13

misia13

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 795]

Befsztyk brata Jana

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 2

smaczne befsztyki z cebulką;-)))))))))))

Befsztyk brata Jana

Składniki:

Befsztyk brata Jana

 

  • 1/2 kg zrazówki wołowej
  • 6 dag masła
  • 2 cebule
  • 1 dag mąki

 

Sposób przygotowania:

Befsztyk brata Jana
Mięso na cztery części porznij, zbij, wodą skrop, befsztyki krągło formuj, nożem wygładź, przed samym smażeniem obustronnie posolić racz, mąką osyp, na gorący tłuszcz daj, na silnym ogniu smaż. Jak z jednej strony zrumienią się, na druga obróć, a po boku cebulę porżniętą w krążki połóż i widelcem pomerdaj. Nim befsztyk z drugiej strony zrumieni się, cebula miękka już będzie; zatem kilkoma łyżkami rosołu podlej, jako zaś befsztyki para oblecą, zaraz je bez zwłoki zbytniej na stół podawać, aby zaś nie skamieniały nadmiernie. Jeśliby jednak nadmiernie skamieniały, dusić je cały dzień w sosie będziesz musiał; dopiero znów kruche będą. Szczęśliwi, co nie widzieli, a uwierzyli. Ziemniaczkami obłożyć racz.