Babciagramolka

Babciagramolka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2812]

Befsztyk nie befsztyk wg Buni

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 8

Marzy mi się befsztyk z siekanej polędwicy wołowej taki pół krwisty na masełku .

Befsztyk nie befsztyk wg Buni Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Befsztyk nie befsztyk wg Buni

 

 

Sposób przygotowania:

Befsztyk nie befsztyk wg Buni
Wyrobić bardzo dokładnie mięso , żółtko, wodę i olej tak by mięso się napowietrzyło i zrobiło wilgotne - miękkie, nie zbrylone. Doprawić do smaku pieprzem mielonym i maggi. Cebulę obrać. Pokroić w cieniutkie krążki .Na patelni rozgrzać olej . Wrzucić cebulę - posypać ją szczyptą cukru i smażyć na złoto ( cukier powoduje , że ładniej się karmelizuje , a wcale nie robi się słodka ).Zdjąć cebulę z patelni. Włożyć na nią ( patelnię) masło - rozgrzać. Mięso podzielić na 2 porcje i ułożyć łyżką na patelni - spłaszczyć na foremne krążki. Smażyć po kilka minut z każdej strony wg upodobania na krwiste , średnio krwiste lub wysmażone - przekładając łopatką do mięs .Dorzucić na patelnię cebule by sie podgrzała. Podawać w ziemniakami puree obłożone smażoną cebulką i posypane świeżo mielonym pieprzem . Najlepsze są do tego albo kiszone ogórki albo konserwowa papryka . * kupuję opakowanie 15 dag ,,Tatarowe" z Sokołowa
Befsztyk nie befsztyk wg Buni
Wyrobić dokładnie mieso z żółtkiem- olejem-wodą i przyprawami
Befsztyk nie befsztyk wg Buni
Zrumienić na złoto cebulkę pokrojoną w cienkie plasterki
Befsztyk nie befsztyk wg Buni
Mieso podzielić na 2 części i ułozyc na rozgrzanym maśle
Befsztyk nie befsztyk wg Buni
Smazyc na rumiano z obu stron na masle -stopień wysmażenia zależy od upodobania