beetle

beetle

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 158]

Książka Kucharska: Smaczne dania mięsne. Kuchnia domowa.

Befsztyki z polędwicy

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Jan Petelski, Kuchnia domowa, smaczne dania mięsne

Befsztyki z polędwicy

Składniki:

Befsztyki z polędwicy

 

  • 50 dag polędwicy,
  • pieprz, sól,
  • 1 łyżka oliwy,
  • sok z cytryny,
  • smalec do smażenia,
  • 2 łyżki masła,
  • 2 łyżki chrzanu tartkowanego

Sposób przygotowania:

Befsztyki z polędwicy
Polędwicę umyć i oczyścić z błon, pokrajać w poprzek włókien na porcje. Każdy kawałek skropić sokiem z cytryny, posmarować oliwą i lekko posypać pieprzem. Pozostawić je ułożone jeden na drugim na 1 godz. Zbić tłuczkiem i smażyć na patelni z rozgrzanym smalcem do zarumienienia z obu stron, po czym osolić. Patelnię z befsztykami wstawić na kilka minut do piekarnika. Befsztyki prawidłowo przyrządzone powinny być w środku lekko różowe, mogą być nawet lekko krwiste. Gotowe befsztyki ułożyć na talerzu, podawać z ziemniakami puree lub frytkami oraz z kawałkiem surowego masła i tartkowanym chrzanem.