wioletta_koziel

wioletta_koziel

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 116]

Bekon po angielsku

  • 7
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 6

Jedna z propozycji angielskiego śniadania. Uważałam, ze jak wiele angielskich potraw nie będzie to zjadliwe, ale okazało się, ze jest pyszne

Bekon po angielsku

Składniki:

Bekon po angielsku

 

  • 2 szklanki drobnej fasolki (opcjonalnie fasolka z puszki);
  • 5-7 plasterków bekonu (może być tradycyjny boczek);
  • łyżka koncentratu pomidorowego;
  • szczypta papryki mielonej chili;
  • świeże lub suszone zioła do przyprawienia;
  • odrobina oliwy;
  • 2 kromki chleba tostowego

Sposób przygotowania:

Bekon po angielsku
Fasolke drobna, badz fasole typu jas namoczyc na kilka godzin przed ugotowaniem. Fasolka drobniejsza moze byc namoczona na 2-3 godziny przed ugotowaniem, bo gotuje sie szybciej. Namoczona fasolke przelozyc do garnka razem z woda, w ktorej sie moczyla. Gotowac na niewielkim ogniu do czasu az bedzie miekka. Doprawic na koniec koncentratem pomidorowym i papryka mielona chili. Posypac swiezymi lub suszonymi ziolami; jesli nie jest ona wystarczajaco gesta zrobic zasmazke z maki. Fasolke ta podgrzac pozniej na odrobinie masla, bo dzieki temu nabierze ona fajnego, maslanego smaku. Bekon podsmazyc na ciemny kolor, tak by jego plasterki byly chrupiace. Taki podsmazony bekon podaje sie polany fasolka, z trojkatami upieczonego w tosterze chleba.

Tagi:

zioła chleb