SUPERPRZEPIS

Sernik czekoladowo-orzechowy

  • 2
         
ocena: 5/5 głosów: 11
Sernik czekoladowo-orzechowy Więcej zdjęć (2)

Sernik jest obłędny... Mleko w proszku, orzechy laskowe i krem czekoladowy sprawiają, że sernik smakuje jak dobry batonik:):)

Składniki:

Sernik czekoladowo-orzechowy

 

 

  • Masa serowa:
  • 1,3 kg twarogu,
  • szklanka gęstego jogurtu naturalnego,
  • 2 szklanki mleka w proszku,
  • 2/3 szklanki śmietanki 30%,
  • 3 jajka,
  • szklanka cukru,
  • 2/3 szklanki kremu czekoladowego.

 

  • Krem:
  • 1/2 szklanki mleka w proszku,
  • 3/4 szklanki zmielonych orzechów laskowych,
  • 5 łyżeczek cukru pudru,
  • 25g masła,
  • 7 łyżek śmietanki 30%.

Sposób przygotowania:

Sernik czekoladowo-orzechowy
1. Herbatniki połamać na kawałki i przy użyciu blendera zmielić na pył. Wymieszać z orzechami laskowymi oraz stopionym masłem. Wyłożyć na dno tortownicy o śr. 27cm. Schłodzić.

2. Twaróg zmielić, utrzeć z cukrem. Kolejno wbijać jajka. Dodać jogurt naturalny oraz mleko w proszku i krem czekoladowy. Dokładnie utrzeć. Mieszając, powoli wlewać śmietankę. Dokładnie wymieszać i przelać na przygotowany spód. Piec ok. 60minut w temp. 160st. Ostudzić w uchylonym piekarniku, następnie wstawić sernik do lodówki.

3. Miękkie masło utrzeć ze zmielonymi orzechami oraz cukrem pudrem. Następnie, stale ucierając, powoli wlewać śmietankę. Krem rozsmarować na wierzchu sernika. Przechowywać w lodówce.
Sernik czekoladowo-orzechowy
masę serową ucieramy, wykładamy na spód.